Podprogram 2017 - efekty
PODPROGRAM 2017 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Jejkowicach z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 123 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Jejkowice.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 6.29883 ton żywności;
- 861 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2017 dla 17 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 4 spotkań dla 17 uczestników
• Żywieniowe – 4 spotkań dla 17 uczestników
• Kulinarne - 4 spotkań dla 17 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 4 spotkań dla 17 uczestników