Podprogram 2018 - efekty
PODPROGRAM 2018 – efekty
-
Ośrodek Pomocy Społecznej Jejkowice przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 95 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 95 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkań dla 9 uczestników
• Żywieniowe – 1 spotkań dla 9 uczestników
• Kulinarne – 1 spotkań dla 9 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkań dla 9 uczestników